دستورالعمل پیشگیری از نشت اطلاعات سازمانها منتشر شد
به گزارش مجله فیروزی، به گزارش خبرنگاران به نقل از مرکز ماهر، وقوع رخدادهای متعدد نشت اطلاعات از پایگاه های داده شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی در فضای مجازی عمدتاً متأثر از فهرست مشترکی از خطاها و ضعف های امنیتی در پیاده سازی و تنظیمات است.
این ضعف ها باعث می شوند در برخی موارد دسترسی به داده های سازمان ها و کسب و کارها حتی نیاز به دانش عمیق هک و نفوذ نداشته باشد و با یکسری بررسی ها و جستجوهای ساده داده ها افشا می شوند.
لذا به منظور پیشگیری از نشت اطلاعات و ارتقای سطح امنیت و حفاظت از حریم خصوصی سامانه ها اکیداً توصیه می شود اقدامات زیر صورت پذیرد:
- عدم اتصال مستقیم پایگاه های داده به صورت مستقیم به شبکه اینترنت
تا حد امکان لازم است دسترسی مستقیم به پایگاه های داده از طریق اینترنت برقرار نشود. یکی از مواردی که باعث این اشتباه بزرگ می شود روال پشتیبانی شرکت های ارائه دهنده راهکارهای نرم افزاری کاربردی است که برای انجام پشتیبانی 24*7، مشتریان خود را الزام به برقراری دسترسی مستقیم راه دور از بستر اینترنت به بانک های اطلاعاتی می کنند. در صورت اجبار شرکت ها و سازمان ها به این مساله، این دسترسی حتماً باید روی یک بستر امن و با استفاده از VPN ایجاد شود.
- دقت در راه اندازی پایگاه های داده به ویژه انواع پایگاه های داده NoSQL و اطمینان از عدم وجود دسترسی حفاظت نشده
لازم به توجه است بسیاری از موارد نشت اطلاعات مربوط به پایگاه های داده ای است که به طور موقت و جهت انجام فعالیت های موردی و کوتاه مدت راه اندازی شده است. لازم است اهمیت و حساسیت این نوع پایگاه های داده هم تراز پایگاه های اصلی در نظر گرفته شود.
- بررسی و غیبرطرفال سازی قابلیت Directory Listing غیرضروری در سرویس دهنده های وب برای جلوگیری از دسترسی به فایل ها
دقت در شرایط دسترسی به دایرکتوری های محل بارگذاری داده ها و اسناد از طریق کاربران وب سایت نظیر دایرکتوری های uploads و temp و … .علاوه بر لزوم کنترل دسترسی ها و غیبرطرفال سازی قابلیت directory listing، لازم است تا حد امکان این اسناد به محل دیگری منتقل شده و از دسترس خارج شوند.
سرویس دهنده های رایج و پرکاربرد Microsoft Exchange و Microsoft Sharepoint و Zimbra با توجه به انتشار عمومی آسیب پذیری های حیاتی و اکسپلویت های مربوطه طی سال های اخیر مورد سوءاستفاده جدی قرار گرفته اند. در صورت استفاده از این سرویس دهنده ها لازم است نسبت به بروز بودن آنها و نصب تمام وصله های امنیتی منتشر شده اطمینان حاصل شود.
- از عدم دسترسی مستقیم از طریق اینترنت به هرگونه سرویس مدیریتی نظیر RDP، iLo، کنسول مدیریت vCenter و ESX، کنسول مدیریت فایروال و … اطمینان حاصل شود
این دسترسی ها لازم است از طریق سرویس VPN اختصاصی و یا بر اساس آدرس IP مبدا مجاز محدود شوند.
- از نگهداری هرگونه نسخه پشتیبان از سیستم ها روی سرور وب خودداری شود
جهت اطمینان از عدم وجود دسترسی به سرویس ها و سامانه ها به صورت ناخواسته، نسبت به اسکن ساده سرویس های فعال روی بلوک های IP سازمان خود به صورت مداوم اقدام کرده و سرویس های مشاهده شده غیرضروری را از دسترسی خارج کنید..
مرکز ماهر تاکید کرد: این موارد به هیچ عنوان جایگزین فرآیندهای کامل امن سازی و ارزیابی امنیتی نبوده و صرفاً برطرف کننده شماری از ضعف های جدی مشاهده شده هستند.
منبع: خبرگزاری مهر