سیگار الکترونیکی؛ بله یا خیر؟

به گزارش مجله فیروزی، خبرنگاران: امروزه سیگار های الکترونیکی به عنوان راهکاری برای ترک سیگار به حساب می آیند. بااین حال پزشکان و کارشناسان از سراسر دنیا، نگرانی خود را در خصوص محبوبیت این شکل خاص از اعتیاد به نیکوتین، اعلام نموده اند. هرچند پاسخ به این پرسش که آیا سیگار های الکترونیکی برای سلامت انسان خطر دارند یا نه، از یک بله و خیر ساده، پیچیده تر است.

سیگار الکترونیکی؛ بله یا خیر؟

سازمان سلامت دنیای به اهمیت جایگزینی سیگار های کلاسیک با سیگار های الکترونیک، اصرار دارد و همین موضوع باعث شده تا نظر کارشناسان بیشتری به مضرات سیگار های الکترونیکی و انواع ویپ ها جلب گردد. بسیاری از شهر های بزرگ دنیا در برخورد با سیگار های الکترونیکی، رویه ای برابر با سیگار های کلاسیک را در پیش گرفته اند. مصرف این گونه سیگار در محل های عمومی در اغلب شهر های دنیا ممنوع است.

یکی از دلایلی که نمی توان با دقت بالا، به آنالیز ضرر های سیگار الکترونیک و ویپ پرداخت، زمان کمی است که از تاریخ ساخت این محصولات گذشته. موضوعی که باعث شده هنوز نتوان به وسیله آماری، مضرات این شکل نوین از مصرف نیکوتین را اثبات کرد. هرچند از نظر علمی می توان ارتباط بسیاری از مسائل جسمانی و روحی را با مصرف این گونه محصولات، اثبات کرد.

حمله قلبی، سکته و بیماری های عروقی

در بهار سال جاری، دانشگاه علوم پزشکی استنفورد یک آنالیز دقیق روی مایع استفاده شده در سیگار های الکترونیکی نموده و به این نتیجه رسیده است که مصرف این ماده، شانس ابتلا به بیماری های قلبی و مسائل عروقی را افزایش می دهد.

با نزدیک کردن این ماده به سلول های انسانی، مسائل زیادی برای سلول از جمله تغییر شکل دی ان ای و مرگ سلول اتفاق افتاده است. خون اشخاصی که از سیگار های الکترونیکی استفاده می نمایند نیز نشانه هایی از همین شکل از نابودی را دارد.

این آزمایش نشان می دهد که برخلاف باور های معمول، سیگار های الکترونیکی در زمینه بیماری های قلبی، سکته و بیماری عروقی، تفاوت چندانی با سیگار های کاغذی ندارند و نمی توانند یک آلترناتیو مناسب به حساب بیایند.

تحقیقات دیگر نیز نشان می دهد که برخلاف باور های پیشین، اشخاصی که از سیگار های الکترونیکی استفاده می نمایند، 56٪ بیشتر در معرض بیماری های قلبی قرار دارند. شانس سکته مغزی نیز با مصرف این گونه محصولات، 30٪ افزایش پیدا می نماید. سازمان اعتیاد آمریکا نیز این ارقام را به ترتیب، 34٪ و 25٪ می داند که باز هم نشان دهنده خطرات سیگار الکترونیک و ویپ است.

تشنج

یک ارتباط عجیب بین مصرف سیگار الکترونیکی و تشنج های عصبی وجود دارد. به نظر می رسد نورون های مغز که مسئول احساسات و حافظه هستند، تحت تأثیر مایع استفاده شده در این گونه محصولات قرار می گیرند.

این موضوع وقتی خطرناک تر می گردد که بدانیم بسیاری از ویپ های ارزان قیمت، از مایعات غیر استاندارد استفاده می نمایند که درصد نیکوتین و دیگر مواد مضر آن، 52 درصد بیشتر از استاندارد دنیای و حتی سیگار های کلاسیک است.

افراد زیر 18 سال، شانس بیشتری برای مسمومیت با نیکوتین دارند. همین موضوع اثبات می نماید که احتیاج بیشتری به آنالیز و کنترل مصرف سیگار های الکترونیکی در بچه ها و نوجوانان است.

اف دی ای یک آنالیز دقیق از رابطه سیگار های الکترونیکی و تشنج داشته که نشان می دهد از نظر آماری نیز این دو موضوع را می توان به هم مرتبط دانست. در بین سال های 2010 تا 2018، بیش از 35 مورد تشنج بعد از مصرف ویپ گزارش شده است. نگران نماینده تر این که در برخی از موارد تنها پس از یک یا دوبار مصرف سیگار الکترونیکی، این اتفاق اتفاق افتاده است. این آمار در سال 2019 افزایش داشته و به 127 مورد از تشنج پس از مصرف ویپ رسیده است.

مسائل بارداری

مسائل پس از بارداری ناشی از مصرف سیگار های کلاسیک و کاغذی، بر کسی پوشیده نیست. موضوعی که خطرناک به نظر می رسد این است که بسیاری از زنان باردار، باور دارند که مصرف سیگار های الکترونیکی در هنگام بارداری، بی خطر است.

آزمایش ها و تحقیقات نشان می دهد که مصرف هر شکل از نیکوتین در هنگام بارداری، تأثیراتی دائمی را بر مغز، ریه و قلب نوزاد خواهد داشت. یعنی مصرف یک سیگار الکترونیکی، نه تنها نسل فعلی را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه آینده سلامت جامعه را نیز به خطر می اندازد.

مسائل روحی روانی

به نظر می رسد ارتباط مستقیمی بین مصرف سیگار های الکترونیکی و افسردگی وجود داشته باشد. البته هنوز تعیین نیست که این ارتباط، به دلیل مصرف سیگار اتفاق افتاده یا افسردگی پیشین فرد، اما آمار نشان می دهد که مصرف این محصولات، ارتباطی 50٪ با افسردگی دارد. این آمار در سیگار های کلاسیک نیز با سیگار های الکترونیکی برابری می نماید.

درهرصورت تأثیر نیکوتین بر شرایط روحی انسان اثبات شده است. تأثیراتی که می تواند رشد مغزی انسان را به خطر بیندازد. رشد مغز تا 25 سالگی ادامه دارد و متأسفانه اغلب کاربران سیگار های الکترونیکی، زیر 25 سال سن دارند. بیماری های روانی مثل افسردگی، استرس، پنیک و وسواس، ارتباط مستقیم با مصرف نیکوتین دارند. نیکوتینی که ماده اصلی تشکیل دهنده سیگار های الکترونیکی است.

تأثیرات عصبی

به نظر می رسد ارتباط سیگار های الکترونیکی با مغز، بیشتر از دیگر اعضای بدن انسان باشد. وجود منگنز در مایع مصرفی در سیگار های الکترونیکی باعث شده تا نگرانی ها زیادی در خصوص مصرف بالای این سیگار ها وجود داشته باشد.

مصرف منگنز برای بدن انسان لازم است، اما این مصرف باید به صورت خوراکی باشد. جذب مستقیم منگنز توسط ریه، مستقیماً به مغز منتقل می گردد. سردرد و ضعف جسمانی، از نشانه های مسمومیت با منگنز است که با مصرف عادی سیگار های الکترونیکی نیز رخ می دهد. با مصرف بلندمدت منگنز، مسائل تمرکز، ضعف حافظه و بیماری های جسمانی دیگر نیز به لیست نشانه های مسمومیت با این ماده اضافه می گردد.

مسائل تنفسی

یکی از عمده دلایلی که اغلب مصرف نمایندگان سیگار های کلاسیک، به ویپ روی می آورند، مسائل ریوی و تنفسی است. هرچند سیگار های الکترونیکی با سوختن تنباکو، عمل نمی نمایند، اما مواد شیمیایی زیادی را به ریه انسان وارد می نمایند.

بسیاری از کاربران باور دارند که سیگار های الکترونیکی، خطری برای ریه انسان ندارند، اما تحقیقات نشان داده که هرچند ضرر این سیگار ها برای ریه، از سیگار های عادی کمتر است، باز هم نمی توان این محصولات را بی خطر دانست. مصرف کروم موجود در سیگار های الکترونیکی با بیماری هایی مثل آسم و سرطان ریه و نای، ارتباط مستقیم دارد. موضوعی که نباید در مصرف ویپ، نادیده گرفته گردد.

سیگار الکترونیکی؛ بله یا خیر؟

پاسخ این پرسش با توجه به جدید بودن این محصولات چندان ساده نیست، اما با یک نگاه علمی به شکل ساخت این محصولات، می توان پرخطر بودن آن ها را تأیید کرد. شباهت های زیادی بین سیگار های جدید و قدیمی وجود دارد که نشان دهنده مسائل جسمی و روحی احتمالی با مصرف این محصولات است.

هرچند به نظر می رسد خطرات این سیگار ها از سیگار کلاسیک، کمتر باشد، اما بوی مناسب و عدم تخریب ظاهر فرد باعث شده تا مصرف روزانه این محصولات، از سیگار کلاسیک بیشتر گردد.

آمار نشان می دهد که فردی که روزانه 10 نخ سیگار کاغذی مصرف می نموده، پس از روی آوردن به ویپ، مصرفی چندین برابر داشته است. همین مصرف بیشتر در عمل، خطرات فراوانی را جسم و روح شخص اعمال می نماید.

به هرحال با تحقیقات فعلی می توان بیان کرد که سیگار های الکترونیکی، از سیگار های کلاسیک، کم خطرتر هستند. در واقع با مصرف این گونه محصولات، احتمالاً یکی دو سال بیشتر زنده خواهید ماند و البته مشکات کمتری را نیز برای اطرافیان خود ایجاد خواهید کرد. هرچند پاسخ پرسش مذکور همچنان خیر است.

منبع: cnet

منبع: برترین ها
انتشار: 17 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: mfiroozi.ir شناسه مطلب: 135

به "سیگار الکترونیکی؛ بله یا خیر؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سیگار الکترونیکی؛ بله یا خیر؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید