نسخه طبیعت برای ریزش و سفیدی مو
به گزارش مجله فیروزی، ریزش و سفیدی موها ازجمله مسائل شایعی است که اغلب مردان و زنان در گروه های سنی مختلف را راهی کلینیک های پوست و مو یا متخصصان طب سنتی نموده است اما سؤال اینجاست علت ریزش و سفیدی موها چیست و آیا در طب سنتی برای درمان آن تدابیری وجود دارد؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسش ها با دکتر فاطمه نجات بخش، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت وگو نموده ایم که خلاصه پاسخ های این متخصص را در ادامه می خوانید.
ریزش مو می تواند به علل مختلف ازجمله اختلالات هورمون های زنانه و مردانه، کم کاری یا پرکاری تیروئید، کمبود آهن و روی، وجود کیست های تخمدان در خانم ها، تغذیه نامناسب، رژیم های غذایی افراطی، مسائل گوارشی و کبدی و حتی بدخوابی و استرس ایجاد گردد؛ البته از دیدگاه طب سنتی علل دیگری هم می تواند مسبب ریزش و سفیدی مو گردد که احتیاج به درمان های مختلف دارویی و غذایی دارد که در ادامه به آن می پرداریم.
نقش غلظت و چسبندگی خون
از دیدگاه طب سنتی، غلظت خون و افزایش اخلاطی نظیر بلغم و سودا در بدن می تواند به دلیل ضعف خون رسانی به سطح پوست سر، سبب ریزش موها گردد.
سیگار و قلیان و آلودگی هوا از مهم ترین علل بروز غلظت خون است. در مکتب طب سنتی ایرانی، منظور از غلظت خون، افزایش هموگلوبین یا هماتوکریت خون نیست، بلکه لزوجت و چسبندگی خون است که در آزمایش های خون تعیین نمی گردد.
برای برطرف غلظت خون، مصرف روزانه دم نموده دو قاشق غذاخوری آویشن شیرازی با 20عدد عناب خراش داده شده در سه لیوان آب جوش برای خروج بیشتر عصاره به مدت 20روز و نه بیشتر توصیه می گردد.
همچنین سکنجبین معتدلی که نه شیرین و نه ترش باشد برای افرادی که مشکل التهاب یا زخم دستگاه گوارش نداشته باشند یا نخوداب یعنی نخود پخته شده با پیاز و نمک و زعفران با گوشت یا بدون آن
مفید است.
تنگی و گشادی روزنه های مو
از علل دیگر ریزش مو، تنگ یا گشادبودن بیش ازاندازه روزنه های مو است که هر کدام درمان خاص داشته و باید با تشخیص پزشک معالجه گردد.
معمولا در کسانی که خشکی بیش ازحد پوست سر داشته یا جزو افرادی هستند که رطوبت غلیظ بلغمی دارند اغلب ریزش ها به دلیل تنگی روزنه مو است.
برای برطرف خشکی، مصرف روغن های رطوبت زا مانند روغن بادام شیرین و روغن بابونه توصیه می گردد؛ البته روغن اقتصادی در ناحیه پوست پس سر نباید انجام گردد زیرا از دیدگاه طب سنتی می تواند باعث ضعف حافظه و فراموشی گردد.
از رطوبت بخش های طبیعی خوراکی نیز می توان به ماءالشعیر طبی، آب پنیر، شیره انگور همراه با سکنجبین، شیربادام، سوپ جو، آب سیب و هویج اشاره نمود اما افرادی که علت تنگی روزنه مو به تشخیص پزشک، حاصل از رطوبت غلیظ بلغمی (سرد و تر) باشد باید تعداد دفعات استحمام بیشتری داشته باشند. روغن اقتصادی در این افراد ممنوع است زیرا باعث تنگ تر شدن روزنه موها می گردد.
در تغذیه این افراد نباید از مواد غذایی بلغم زا استفاده گردد. نوشیدن سکنجبین یا غذاهایی که در ترکیب آنها از مواد شبه سکنجبین استفاده شده مانند ترکیب سرکه با آب لیمو همراه با عسل یا شیره انگور برای تلطیف و دفع بلغم توصیه می گردد، اما گشادی روزنه موها، معمولا در افرادی دیده می گردد که پوست سرنرم، موها نازک و سرعت ریزش مو بالا باشد.
بهتر است در این مورد از روغن های قابض مانند روغن مورد و آمله استفاده گردد. براثر تجمع اخلاط ناسالم در زیر پوست ممکن است ریزش موی سکه ای یا منتشر ایجاد گردد. تغذیه مناسب، دوری از عوامل استرس زا و ورزش نقش پررنگی در پیشگیری از این مسائل دارد.
تقویت کننده های ریشه مو
در طب سنتی برای تقویت ریشه موها تدابیری اندیشیده شده است. استفاده از زرده تخم مرغ به شکل موضعی یا خوراکی به صورت عسلی می تواند در غذارسانی به ریشه مو موثر باشد. استفاده موضعی از زرده تخم مرغ همراه با آرد نخود خام یا به صورت تنها هنگام شب، ساعتی قبل از حمام و سپس شست وشوی سر با شامپوی مناسب توصیه می گردد.
برای تأمین عنصر روی (زینک) استفاده از منابع غذایی حاوی این ماده معدنی ازجمله ترکیب گردو و انجیر و فندق مفید است.
مصرف خوراکی مخلوط آسیاب شده مغزها همراه با شکر، شیربادام و تخم مرغ عسلی هفته ای4تا7مرتبه از مواردی است که می تواند باعث تقویت ریشه مو گردد.
دم نموده صاف شده یک قاشق غذاخوری سبوس برنج در یک لیوان آب جوش به مدت 20دقیقه همراه با دو سه قطره آبلیمو به مدت 20روز می تواند در برطرف ریزش مو مناسب باشد.
علت سفیدی مو چیست؟
از دیدگاه طب سنتی معمولا سفیدی زودرس موها در اثر افزایش بلغم(سرد و تر) ایجاد می گردد که این بلغم در اثر شدت سردی و غلظت ممکن است تبدیل به سودا(سرد و خشک) گردد.
در صورتی که سفیدی مو با تشخیص پزشک به دلیل وجود بلغم باشد باید از مواد غذایی که در بدن ایجاد بلغم می نماید جلوگیری یا در صورت استفاده، آنها را با مصلحات شان مصرف کرد.
برای مثال شیر باید در صورت استفاده گرم باشد و با عسل یا دارچین نوشیده گردد. ماست یا دوغ باید به شکل چکیده و با زیره، نعنا، آویشن یا سیاهدانه مصرف گردد.
بهترین مصلح پنیر آویشن است اما می توان از سیاهدانه و زیره هم استفاده کرد. منابع دیگر کلسیم انجیر، کنجد، مویز، شوید، نعنا و بادام است.
ماهی بهتر است از ماهی های جنوب باشد که سردی کمتری داشته و به صورت ملایم سرخ یا به شکل کبابی مصرف گردد.
استفاده از سبزیجاتی مانند کاهو، خرفه، اسفناج، کدو و گوجه فرنگی و میوه های آب دار مانند هندوانه و خیار و موز ضروری است کم گردد.
غذاهای غلیظ و خمیری مانند پاستا، حلیم، انواع حلوا، آش و لوبیا بهتر است از برنامه غذایی خارج شوند.
غذاها بهتر است به صورت کبابی یا به صورت سرخ شده با حرارت ملایم طبخ گردد. اعتدال در خوردن رعایت گردد و از مصرف زیاد گرمی جات یا سردی ها پرهیز گردد.
فاخره بهبهانی - سلامت / روزنامه خبرنگاران
منبع: جام جم آنلاین