طرز تهیه کوکوی نخود فرنگی پف و خوشمزه
به گزارش مجله فیروزی، کوکوی نخود فرنگی، از محلی و سنتیه که اصلیت گیلانی داره. این کوکو به خاطر طعم خوب و روش تهیه آسان، محبوبیت و هوادار زیادی داره. برای یادگیری طرز تهیه کوکوی نخود فرنگی همراه با فیلم آموزشی این مطلب رو در از مجله خبرنگاران مطالعه کنید.

طرز تهیه کوکو نخود فرنگی در یک نگاه
در طرز تهیه کوکو نخود فرنگی، اول نخود فرنگی رو چند دقیقه بجوشونین و سریع با آب سرد شوک بدین تا رنگش بمونه. سیب زمینی ها رو با رنده ریز رنده کنین و آب اضافیش رو با دست یا صافی بگیرین تا مایه شل نشه. بعد نخود فرنگی، سیر رنده شده، شوید، زعفرون دم نموده، نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنین و هم بزنین.
یکی دو قاشق آرد بریزین برای قوام کار، تخم مرغ های زده شده رو اضافه کنین و همه رو خوب مخلوط کنین. مایه رو توی روغن داغ با حرارت ملایم از دو طرف سرخ کنین تا طلایی بشه و بعد سرو کنین.
برای خوندن مواد اولیه و مراحل کامل طرز تهیه کوکو نخود فرنگی سبز ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه کوکو نخود فرنگی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
سیب زمینی | 2 عدد |
نخود فرنگی تازه یا نخود فرنگی منجمد | 300 گرم |
سیر | 2 حبه |
تخم مرغ | 5 عدد |
شوید خشک | به میزان لازم |
زعفران (دم نموده غلیظ) | به میزان لازم |
نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
آرد | 1 قاشق غذاخوری |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
نان، خیارشور و گوجه فرنگی | برای سرو با کوکو نخود فرنگی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه کوکو نخود فرنگی: 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه کوکو نخود فرنگی شمالی (روش اول)
کوکو نخود فرنگی یه غذای خوش رنگ و خوش عطره که میشه هم به عنوان شام سبک استفاده کرد هم به عنوان یک پیش غذا مجذوب کننده. ترکیب سیب زمینی و شوید خشک با نخود فرنگی، بافت و طعمی میده که هم مقوی و هم متفاوت از کوکوهای معمولیه.
مرحله اول: نخود فرنگی رو بپزین و زعفرون رو آماده کنین
در اولین مرحله از طرز تهیه کوکو نخود فرنگی، یه قابلمه کوچیک آب رو روی حرارت بذارین و وقتی به جوش اومد، یه نوک قاشق نمک داخلش بریزین. نخود فرنگی ها رو اضافه کنین و بذارین حدود 5 تا 7 دقیقه قل بخوره تا نرم بشه ولی له نشه، چون بعداً تو مایه کوکو له خواهد شد. بلافاصله بعد از پخت، نخود فرنگی رو آبکش کنین و با آب سرد یه کم شوک بدین تا هم رنگ سبزش حفظ بشه، هم پختش متوقف بشه. در کنارش، زعفرون ساییده یا رشته ای رو با کمی آب جوش یا تکه یخ دم کنین تا رنگش باز بشه و عطرش بیرون بیاد. اگر هم از نخود فرنگی یخ زده استفاده می کنید صبر کنید تا یخش باز بشه.
شما می تونید برای تهیه نخود فرنگی منجمد و زعفران به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: سیب زمینی رو رنده کنین و آبش رو بگیرین
در ادامه دو عدد سیب زمینی خام رو بشورید و پوست بگیرید. بعد با رنده ریز، توی یه ظرف بزرگ رنده کنین. نکته اینجاست که سیب زمینی خام وقتی رنده میشه، آب زیادی آزاد می کنه که اگه تو مایه بمونه، موقع پخت کوکو رو شل می کنه و باعث میشه وسطش خام بمونه یا قسمت هایش از هم باز بشه.
پس اون سیب زمینی رنده شده رو توی صافی یا پارچه تمیز بریزین و با دست فشار بدین تا آب اضافه ش کامل خارج بشه. این کار هم بافت رو منسجم تر می کنه، هم باعث میشه کوکو پف بهتری بگیره.
مرحله سوم: سیر رو اضافه کنین
سیر تازه رو پوست بگیرین و بشورید. بعد با رنده ریز یا له کن، کاملاً له کنین تا طعمش خوب توی مایه پخش بشه. بوی سیر تو کوکو، مخصوصاً کنار شوید و زعفرون، یه عطر خفن و ماندگار میده. حالا نخود فرنگی پخته و سیر رنده شده رو بریزین پیش سیب زمینی. تا اینجای کار، پایه طعم کوکو رو چیدین.
مرحله چهارم: شوید، زعفرون و ادویه رو بزنید
در ادامه طرز تهیه کوکو نخود فرنگی با شوید، شوید خشک رو به ترکیب اضافه کنین. بعد زعفران دم نموده رو بریزین که هم رنگ طلایی بده، هم بوی کوکو رو خاص کنه. نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنین. خوب هم بزنین تا رنگ و عطر تو کل مواد پخش بشه و تکه ای از مواد، بی طعم یا بی رنگ نمونه.
شما می تونید برای تهیه سبزی شوید خشک، نمک و فلفل سیاه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله پنجم: آرد رو اضافه کنین
آرد باعث انسجام مایه میشه و جلوی خرد شدن لایه کوکو رو می گیره. در این مرحله آرد رو کم کم روی مواد بپاشین و آرام مخلوط کنین تا به خورد همه بره. اگه خیلی سریع مخلوط کنین یا آرد رو یه جا بریزین، ممکنه گلوله بشه و تو مایه پیدا باشه.
شما می تونید برای تهیه آرد به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله ششم: تخم مرغ رو اضافه کنین
تخم مرغ ها رو توی یه کاسه دیگه بشکنید و با چنگال یا همزن دستی حسابی بزنید تا زرده و سفیده کاملاً یکی بشن و کف ملایمی رویش بیفته. این کار باعث میشه مایه کوکو پف بیشتری بگیره. حالا تخم مرغ زده شده رو به مواد اضافه کنین و آروم ولی کامل هم بزنین تا همه چیز یکدست بشه.
شما می تونید برای تهیه تخم مرغ به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هفتم: روغن رو داغ کنین و مایه رو بریزین
توی ماهیتابه نچسب، به میزان ای روغن بریزین که کفش خوب چرب بشه، ولی شناور نشه. حرارت رو روی حد ملایم رو به میانه بذارین و بذارین روغن کامل داغ بشه، چون اگه روغن سرد باشه، مایه کوکو روغن رو می مکه و سنگین و روغنی میشه. مایه کوکو نخود فرنگی رو یک جا داخل ماهیتابه بریزین و با کفگیر یا قاشق سطحش رو صاف و هم ارتفاع کنین.
شما می تونید برای تهیه روغن سرخ کردنی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هشتم: کوکو نخود فرنگی رو با حرارت ملایم بپزین
در ماهیتابه رو نیمه باز بذارین تا بخار اضافی بیرون بره و کوکو آبدار و نپخته نمونه. با حرارت ملایم بذارین به آرامی بپزه تا وسطش ببنده و اطرافش طلایی بشه. این زمانی که میدین، فرق کوکو خوش رنگِ مغز پخت رو با کوکو یه روی سوخته و مغزخام معین می کنه.
مرحله نهم: کوکو رو برگردونین
وقتی دور تا دور کوکو نخود فرنگی طلایی شد و وسطش خودش رو گرفت، با کارد یا کفگیر به بخش های کوچک تقسیم کنین تا برگردوندنش راحت باشه. برای برگردوندن، یا از دو تا کفگیر یاری بگیرین یا مثل پیتزا، با یک کفگیر بزرگ برش بزنین و برگردونین. طرف دوم رو هم بذارین تا همون قدر طلایی و پخته بشه.
مرحله آخر: روغن اضافی کوکو نخود فرنگی رو بگیرین و سرو کنین
وقتی پخت کوکو کامل شد، هر تکه کوکو نخود فرنگی رو روی دستمال کاغذی آشپزخونه بذارین تا روغن اضافی اش جذب بشه. بعد تا هنوز گرم و خوش عطره، بریزین توی ظرف سرو و با نون تازه و گوجه فرنگی و خیارشور کنارش نوش جان کنین.
شما می تونید برای تهیه نان و خیارشور به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
روش های دیگر طرز تهیه کوکو نخود فرنگی
کوکو نخود فرنگی رو میشه به روش های مختلف درست کرد و هر کسی می تونه بسته به ذائقه و رژیم غذایی خودش، طعم و بافتش رو تغییر بده. این انعطاف پذیری باعث شده از یه کوکو ساده، ده ها نسخه خوشمزه و سالم دربیاد که هرکدوم حال وهوای خاص خودش رو دارن.
طرز تهیه کوکو نخود فرنگی بدون سیب زمینی (روش دوم)
کوکو نخود فرنگی بدون سیب زمینی بیشتر مزه نخود فرنگی رو نشون میده و بافتش هم سبک تر و رژیمی تر درمیاد. برای این مدل، نخود فرنگی رو بپزین و بعد با گوشتکوب یه کوچولو له کنین تا هم نرم بشه هم طعمش کامل آزاد شه. بعد سیر رنده شده، شوید خشک، زعفرون دم نموده، نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنین و همه رو با هم قاطی کنین.
حالا آرد رو برای قوام کار بریزین و تخم مرغ های زده شده رو هم اضافه کنین تا مایه کامل خودش رو بگیره. مایه رو توی روغن داغ با حرارت ملایم بپزین تا هر دو طرفش خوش رنگ و طلایی بشه. این کوکو سریع آماده میشه و برای کسایی که می خوان کربوهیدرات کمتر بخورن، حسابی مناسبه.
طرز تهیه کوکو نخود فرنگی با سیب زمینی پخته (روش سوم)
کوکو نخود فرنگی با سیب زمینی پخته یه مدل خوشمزه و نرم از کوکوئه که چون سیب زمینی ها قبلاً پخته و له شدن، هم انسجام مایه عالیه هم بافتش لطیفه. نخود فرنگی رو چند دقیقه بجوشونین و سریع روش شوک آب سرد بدین تا رنگش نره، بعد با سیب زمینی پوره شده، سیر رنده شده، شوید، زعفرون دم نموده، نمک و فلفل قاطی کنین.
یکی دو قاشق آرد برای سفت شدن مایه بریزین و تخم مرغ های زده شده رو اضافه کنین. مایه رو تو ماهیتابه با کمی روغن داغ و حرارت ملایم از دو طرف سرخ کنین تا طلایی و پفکی بشه، بعد هم گرم یا ولرم با سبزی یا سالاد سرو کنین.
طرز تهیه کوکو نخود فرنگی با مرغ (روش چهارم)
کوکو نخود فرنگی با مرغ یه غذای پُرخاصیت و سیرکننده س که هم پروتئین مرغ رو داره هم فیبر نخود فرنگی. برای درست کردنش، مرغ رو بپزین و ریش ریش کنین، بعد با نخود فرنگی نیم پخته و شوک داده، سیب زمینی پخته و له شده (یا حتی بدون سیب زمینی برای سبک تر شدن)، سیر رنده شده، شوید، زعفرون دم نموده، نمک و فلفل قاطی کنین.
یکی دو قاشق آرد بریزین تا مایه انسجام پیدا کنه و تخم مرغ های زده شده رو اضافه کنین. مایه رو تو روغن داغ و حرارت ملایم از هر دو طرف سرخ کنین تا طلایی و خوش بو بشه، بعد هم گرم یا ولرم سرو کنین.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه کوکوی نخود فرنگی خوشمزه
- برای راحت شدن کار، می توانید تمام مواد، به جز تخم مرغ ها و ادویه جات را در چرخ گوشت له و ترکیب کنید. سپس مواد را از چرخ گوشت خارج نموده و تخم مرغ و ادویه را به آن اضافه کنید.
- اگر میکسر دارید، می توانید برای بهتر ترکیب شدن مواد، ابتدا نخود فرنگی و سیب زمینی را در میکسر بریزید و سپس مواد دیگر را به آن اضافه کنید.
- برای درست کردن کوکوی نخود فرنگی می توانید به جای نخود فرنگی پخته از نخود فرنگی خام میکس شده نیز بهره ببرید.
- برای خوش عطر و طعم شدن کوکوی نخود فرنگی می توانید میزانی زیره و ادویه کاری نیز به آن اضافه کنید.
- در صورتی که مایه کوکوی نخود و سیب زمینی شما کمی شل شد، می توانید کمی آرد به آن اضافه کنید تا منسجم تر گردد.
- برای درست کردن کوکوی نخود فرنگی رژیمی می توانید مواد کوکو را داخل قالب بریزید و برای چند دقیقه با حرارت میانه در فر قرار دهید.
- نخود فرنگی رو فقط چند دقیقه بجوشونین و سریع با آب سرد شوک بدین تا رنگ خوبی پیدا کنه.
- اگر از سیب زمینی خام استفاده می کنین، حتماً با رنده ریز رنده کنین و آبش رو کامل بگیرین تا مایه شل نشه و وسط کوکو نخود فرنگی خام نباشه.
- توی طرز تهیه کوکو نخود فرنگی، اضافه کردن سیر رنده شده یا له شده عطر و طعم رو چند درجه بالا می بره. هرچند که اگر به طعم سیر علاقه ندارید می تونید حذفش کنید.
- اگه به شوید تازه دسترسی دارین، خوب بشوریدش و ریز خردش کنین. شوید تازه رو جایگزین شوید خشک کنین، تا عطرش چند برابر بشه.
- اضافه کردن یکی دو قاشق آرد باعث میشه کوکو موقع برگردوندن وا نره و شکل قشنگش حفظ بشه.
- روغن رو قبل از ریختن مایه کامل داغ کنین ولی پخت رو با حرارت ملایم انجام بدین تا داخل کوکو خوب بپزه و نسوزه.
- برای سرو، کوکو رو بعد از پخت روی دستمال آشپزخونه بذارین تا روغن اضافی گرفته بشه و ظاهرش هم تمیز و اشتهابرانگیز بمونه.
- درب ماهیتابه رو نیمه باز بذارین تا هم بخار اضافی بتونه راحت خارج بشه، هم رطوبت زیاد جمع نشه که باعث شه وسط کوکو خمیری و سنگین بشه.
- تخم مرغ ها رو قبل از این که به مایه اضافه کنین، تو یه کاسه جداگانه با چنگال یا همزن دستی خوب بزنین تا کاملاً از حالت لختگی دربیاد و کف دار بشه.
فوت و فن های خوشمزه شدن کوکو نخود فرنگی در خانه
کوکو نخود فرنگی رو با نخود فرنگی خام هم میشه درست کرد؟
نه، چون نخود فرنگی خام موقع پخت کوکو کامل نرم نمیشه و هم بافتش سفت می مونه هم ممکنه طعم خامی بده. باید حتماً چند دقیقه بجوشونین و بعد با آب سرد شوک بدین تا رنگش سبز و قشنگ بمونه. فقط در صورتی می تونید از نخود فرنگی خام بهره ببرید که اون کاملا له نموده باشید.
برای اینکه وسط کوکو نخود فرنگی خمیری نشه باید چی کار کرد؟
حرارت رو ملایم نگه دارین، درب ماهیتابه رو نیمه باز بذارین و حتماً مایه کوکو رو قبل از ریختن توی ماهیتابه یکدست و بدون آب اضافی آماده کنین. اینطوری بخار جمع نمیشه و وسط کوکو خوب می پزه.
آرد تو کوکو نخود فرنگی چه نقشی داره؟
آرد باعث میشه مایه کوکو قوام پیدا کنه و موقع برگردوندن یا برش زدن وا نره. حتی اگه سیب زمینی دارین، یکی دو قاشق آرد باز هم یاری می کنه بافت کوکو بهتر بشه.
برای درست کردن کوکو شوید تازه بهتره یا خشک؟
هر دو خوبن، ولی شوید تازه عطر و طعم ملایم تر و رنگ بهتری میده، در حالی که شوید خشک مزه اش پررنگ تره و برای کسانی که بوهای تند رو دوست دارن مجذوب کننده تره. میشه حتی ترکیبی از هر دو رو استفاده کرد.
برای پف دار شدن کوکو نخود فرنگی چه باید کرد؟
تخم مرغ ها رو قبل از اضافه کردن به مایه جداگانه بزنین تا کف دار بشه، بعد با مواد مخلوط کنین. بعلاوه روغن رو قبل از ریختن مایه داغ کنین و پخت رو با حرارت ملایم انجام بدین تا پفش نخوابه.
منبع: افق کوروش