جان بولتون با چه هدفی به بلاروس سفر کرد؟
به گزارش مجله فیروزی، به عقیده کارشناسان، مقامات آمریکایی اخیراً به بهبود روابط با بلاروس علاقه مندی خاصی نشان داده و کوشش می نمایند تا درک بهتری از روابط مینسک-مسکو بدست آورده و با وعده لغو تحریم ها، امتیازات مشخصی را از این کشور بدست آورند.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، روزنامه نیزاویسیمایا گازیتا، چاپ مسکو در تحلیلی نوشته است: جان بولتون مشاور رئیس جمهوری آمریکا در مسائل امنیت ملی در ادامه سفر دوره ای خود به کشورهای اوکراین، مولداوی و بلاروس، روز پنجشنبه در مینسک، پایتخت بلاروس با الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفت وگو کرد. لوکاشنکو پیشنهاد ازسرگیری مجدد روابط نه چندان ساده بین دو کشور را مطرح نموده و میهمان آمریکایی نیز به نوبه خود وعده داد که طرفین می توانند برای توسعه روابط زبان مشترک پیدا نمایند.
رئیس جمهوری بلاروس توسعه روابط و گسترش همکاری ها با ایالات متحده را برای کشورش با اهمیت دانسته و یادآور شد که این مسئله اجازه خواهد داد تا روابط نه چندان ساده مینسک و واشنگتن در آینده بهبود پیدا کند. وی با اشاره به اعمال تحریم های آمریکا علیه بلاروس و اخراج سفرای دو کشور در سال 2008 و کاهش نمایندگان دیپلماتیک در مینسک و واشنگتن، تاکید نمود که کشورش اخیراً کوشش های زیادی را برای باز شدن صفحه جدیدی در روابط با آمریکا برداشته و مایل است تا روابط دوجانبه از صفحه سفیدی شروع گردد.
لوکاشنکو پیش از این نیز سفر جان بولتون به بلاروس را رویدادی تاریخی نامیده و گفته بود که مدت های زیادی بود که چنین مقام بلندپایه آمریکایی به مینسک سفر ننموده بود.
جان بولتون نیز در این دیدار، علاقه مندی واشنگتن برای بهبود روابط با بلاروس را یادآور شد و وعده داد: من هم با شما موافق هستم که ما باید صفحه جدیدی در روابط باز کنیم و معتقد هستم که می توانیم در این باره به زبان مشترکی دست یابیم.
به نوشته این روزنامه، این اواخر افزایش سفر مقامات آمریکایی به بلاروس کاملاً مشهود است. پیش از این اویس میشل مشاور وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اورآسیا به مینسک سفر نموده و در ماه مارس نیز جورج کنت معاون مشاور وزیر خارجه آمریکا به این جمهوری سفر نموده بود.
هدف سفر جان بولتون به بلاروس، مورد توجه محافل کارشناسی نهاده شده است. به عقیده تحلیلگران، مسئله امنیت منطقه ای، تعمیق همگرایی مسکو و مینسک و همکاری های نظامی دو کشور مورد توجه ایالات متحده نهاده شده است.
چگونگی روابط بلاروس و روسیه، مورد توجه خاص مقامات واشنگتن نهاده شده است
آرسنی سیویتسکی کارشناس مسائل سیاسی در بلاروس معتقد است، برای آمریکایی ها بسیار مهم است که وضعیت کنونی در روابط بلاروس و روسیه را به خوبی درک نموده و متوجه شوند که مقامات مینسک تا چه اندازه آمادگی مقابله با روسیه را دارند. برای واشنگتن بسیار مهم است که به اصطلاح تعمیق همگرایی بین دو کشور را درک نمایند و جان بولتون نیز برای کسب اطلاعات درجه اول در این باره به بلاروس سفر کرد.
مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ هم خود این علاقه مندی را تایید نموده و گفت: من معتقدم که امکان بسیار خوبی برای مذاکره درباره چندین موضوع مهم امنیت منطقه و روابط دوجانبه به وجود آمده است. بعضی مسائل ، از جمله حقوق بشر و عدم گسترش تسلیحات هستند که ایالات متحده به آنها بسیار علاقه مند است. بعضی مسائل منطقه ای نیز وجود دارند که بر روابط بین المللی تاثیر می گذارند و ما مایل هستیم تا در این باره گفت وگو کنیم.
البته واضح است که محتوای اصلی مذاکرات جان بولتون با مقامات بلندپایه بلاروس برای افکار عمومی فاش نمی گردد، ولی مقامات آمریکایی علاقه مندی خود به روابط مینسک-مسکو را پنهان نمی نمایند. جان هربست سفیر سابق آمریکا در اوکراین اعتراف نموده است: ما علاقه مندی مشخصی برای گفت وگو و حمایت از خط مشی اخیر لوکاشنکو که سعی دارد تا حدودی از روسیه فاصله بگیرد، نشان می دهیم.
علاوه بر این ها، ایالات متحده به خرید نفت خام از بلاروس هم علاقه مند است. به عقیده کارشناسان، آمریکا مایل است از منابع انرژی بلاروس در بازارهای اروپایی استفاده کند و به همین دلیل ممکن است لغو تحریم ها علیه مینسک در ازای دادن امتیازاتی در این رابطه، از جمله موضوعات مورد مذاکرات در جریان سفر جان بولتون به بلاروس باشد.
لازم به یادآوری است، مذاکرات بولتون و الکساندر لوکاشنکو بیش از 2 ساعت به طول انجامید. به گفته یک مقام نزدیک به مذاکرات، دو طرف در انتها به تصمیم گیری مشخصی دست پیدا نکردند، ولی مسائل بسیاری مهمی در این مذاکرات مورد آنالیز نهاده شد.
در همین رابطه، یوری اوشاکوف مشاور رئیس جمهوری روسیه نیز روز آدینه در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سئوال خبرنگاران در این باره اعلام نمود که مسکو ارزیابی خاصی از سفر مشاور رئیس جمهوری آمریکا به بلاروس ندارد، برای اینکه این مسئله تنها به روابط دوجانبه واشنگتن و مینسک مربوط می گردد و روسیه دخالتی در آن نمی کند.
منبع: خبرگزاری تسنیم