طرز تهیه نان شیرمال چگونه است؟
به گزارش مجله فیروزی، برای همه ما ایرانی ها، هر قطعه نان شیرمال داستان هایی از میراث غنی فرهنگ غذایی کشور را بازگو می نمایند. اما آیا تا به حال به طرز تهیه نان شیرمال فکر نموده اید؟ این شیرینی خوشمزه، یک احساس نوستالژیک برای ما دارد و با هر بار تماشا و خوردن آن، به گذشته های دور سفر می کنیم. به طور کلی، شیرمال یک نان سنتی با طعم زعفران است که در ایران، پاکستان و هند بسیار محبوبیت بسیاری دارد.نام شیرمال به معنای ورز دادن خمیر با شیر به جای آب است. نان شیرمال طعمی شیرین و بافتی نرم دارد و عطر آن ناشی از گلاب و مقداری زعفران است. نان شیرمال را می توان به راحتی با چند ماده غذایی ساده در خانه درست کرد. پس بدون معطلی به سراغ طرز تهیه نان شیرمال در خانه می رویم.
طرز تهیه نان شیرمال
دستور پخت نان شیرمال ساده است و خمیر آن نیازی به استراحت طولانی ندارد. بعد از درست کردن این نان می توانید آن را غذاهای گیاهی، به عنوان دسر با خامه یا ماست تازه میل کنید. این نان آنقدر طعم متمایز و لذیذی دارد که همه ما همواره ترجیح می دهیم آن را با یک فنجان چای یا قهوه ایرانی نوش جان کنیم. بعضی کنجد روی شیرمال می پاشند اما بسیاری افراد کنجد را با کشمش، بادام و پسته خرد شده دوست دارند.
برترین چیز در خصوص نان شیرمال این است که می توانید آن را از قبل بپزید و تا زمانی مصرف، نان را در یخچال نگهداری کنید. قبل از سرو می توانید روی نان ها را کمی با کره آب شده چرب کنید و روی تابه و روی اجاق گاز یا مایکروویو به مدت چند ثانیه گرم کنید. بعلاوه، این امکان را دارید تا از عصاره هل یا بادام نیز برای ایجاد یک طعم و بوی جادویی بهره ببرید.
مواد لازم برای تهیه نون شیرمال
- 2 فنجان آرد ساده
- 2/1 قاشق چایخوری نمک
- 1 فنجان شیر گرم
- 2 قاشق چای خوری شکر
- 1 قاشق چای خوری مخمر
- 1 قاشق چای خوری گلاب یا اسانس هل
- 2 قاشق غذاخوری روغن یا کره ذوب شده
- چند نخ زعفران حل شده در 1 قاشق غذاخوری شیر
- 4/1 فنجان آجیل و کشمش مخلوط شده
طرز تهیه نان شیرمال
- شیر را گرم کنید و در یک کاسه بزرگی بریزید. شکر و مخمر را اضافه کنید. روی کاسه را بپوشانید و ده دقیقه آن را کنار بگذارید تا حباب هایی روی آن ایجاد شوند.
- همواره تاریخ انقضا روی بسته مخمر را قبل از استفاده آنالیز کنید تا خمیر شما سفت نگردد.
- اسانس دلخواه را به شیر اضافه کنید. سپس آرد را با نمک مخلوط کنید. به مخلوط شیر اضافه کنید. 4 تا 5 دقیقه آن را ورز دهید. خمیر در این مرحله نرم و چسبناک خواهد شد.
- با یک پارچه مرطوب خمیر را بپوشانید و به مدت 30 دقیقه آن را کنار بگذارید.
- روغن یا کره را به خمیر اضافه کنید و دوباره ورز دهید تا خمیر کشدار، ابریشمی و صاف گردد (4 تا 5 دقیقه دیگر).
- فر را از قبل با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم کنید. یک ظرف مناسب در داخل فر را کمی چرب کنید.
- خمیر را به چهار قسمت مساوی تقسیم نموده و گلوله هایی از خمیر درست کنید. یک گلوله خمیر را روی کف دست خود قرار داده و آن را فشار دهید تا گرد و ضخیم گردد. این کار را با بقیه خمیر نیز تکرار کنید.
- گلوله های خمیر را روی سینی قرار دهید. نان های شیرمال را با چنگال سوراخ کنید تا حرارت یکسانی داشته باشند.
- شیر با طعم زعفران را روی نان ها بمالید. آجیل و کشمش مخلوط را روی آنها بپاشید، با دست کمی آن را فشار دهید تا چسبناک شوند.
- به مدت 10 تا 12 دقیقه یا تا زمانی که نان ها به خوبی پف نمایند و روی آن طلایی گردد، آنها را بپزید.
- پس از آماده شدن، نان ها را بلافاصله با یک پارچه مرطوب به مدت ده دقیقه بپوشانید تا بافت نرم آنها حفظ شوند.
- نان های شیرمال را می توانید با هر ماده غذایی دیگری سرو کنید. برای صبحانه این نان را خامه و مربا نوش جان کنید.
ارزش غذایی نان شیرمال
ارزش غذایی یک وعده 100 گرمی از نان شیرمال طبق جدول زیر است:
کالری | 361 |
چربی | 15.9 گرم |
چربی اشباع شده | 3.4 گرم |
سدیم | 318 میلی گرم |
کربوهیدرات | 46.8 گرم |
فیبر رژیمی | 1.6 گرم |
شرک | 5.8 گرم |
پروتئین | 7.7 گرم |
کلام آخر
بسیاری از غذاخوری های کنار جاده و رستوران های کوچک هنوز هم نام شیرمال را در اجاق های سفالی خود می پزند. این نان سنتی ایرانی که محبوبیت بسیاری در همه شهرهای کشور دارد، اغلب در هر منطقه به شکل خاصی تهیه می گردد؛ اما طرز تهیه نان شیرمال که در این مقاله ارائه شد، دستور غذای کلاسیک این نان خوشمزه است. شما بعد از تهیه نون شیرمال می توانید آن را برای صبحانه یا میان وعده عصرانه با چای سیاه یا قهوه ایرانی سرو کنید. این نان خوشمزه را بچه ها بسیار دوست دارند، بنابراین می توانید خمیر نان را در اشکال مختلف درست کنید تا انگیزه خوردن صبحانه در بچه ها خود را افزایش دهید.
منبع: اسنپ مارکت