2 غذای مازندرانی که جزو میراث ناملموس ایران هستند!
به گزارش مجله فیروزی، طوبی اصانلو ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران ـ درباره این غذاهای محلی گفت: کَیی پِلا (کدو پلو)، از جمله غذاهای محلی و خوشمزه استان مازندران است که با تخم مرغِ نیمروشده و نازخاتون سرو می گردد و این غذا بسیار پرخاصیت است.
او ادامه داد: برای تهیه این غذای پلویی، کدو شیرین یا همان کدو حلوایی را پوست کنده و سپس آن را خرد نموده و به برنج اضافه می نمایند و به شکل کته آن را می پزند. کیی پلا در مازندران خوراک معروف و یک جور سمبل متفاوت برای ساکنان این منطقه است. قدیمی ترها شاید در طول هفته دست کم یک بار این خوراک را سر سفره می گذاشتند، اما این روزها احتمالا سالی یک بار و یا شاید چند سال یک بار؛ آن هم به خواسته یا هوس مادربزرگ ها و پدربزرگ ها پخته می گردد.
اصانلو با بیان این که لاکسو یکی دیگر از غذاهای بسیار معروف، خوشمزه و پر انرژی مازندران است، گفت: این پلو متفاوت و بسیار خوش طعم با برنج دونیم شده یا همان لاشه، مغز گردو و شیره انجیر پخته می گردد. طرز تهیه لاکسو نیز بسیار راحت و آسان بوده و خیلی سریع آماده و سرو می گردد.
کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران درباره شیوه تهیه لاکسو شرح داد: ابتدا برنج طارم شمالی را به مدت دو تا سه ساعت خیسانده و بعد روی شعله قرار داده و زمانی که آب به نقطه جوش رسید، برنج را اضافه نموده و بعد از 10 دقیقه آبکش نموده و منتظر می مانیم که آرام آرام دم بکشد و در این فرصت، گردوهارا داخل لاک چوبی ریخته و با سنگ خرد می کنیم. سپس برنج را داخل سینی گردی ریخته، گردوها را اضافه نموده وبا شیره انجیر سرو می کنیم.
او بعلاوه گفت: این غذا بسیار مقوی و مخصوص فصل سرماست و مدت زمان طولانی از گرسنگی جلوگیری می نماید. بعلاوه در مهمانی ها و دورهمی های خانوادگی طبخ می گردد.
به گفته کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران، مهارت پخت کیی پلا با شماره ثبت 2225 در سال 1399 و مهارت پخت و تهیه لاکسو به شماره ثبت 2575 در سال 1400 در لیست میراث ناملموس کشور ثبت شده اند.
منبع: گردشبان